Kameraovervåkning regler – dette bør du tenke på
For å holde deg innenfor regelverket med kameraovervåkning kommer du langt ved å bruke sunn fornuft.
Bruk overvåkningskameraer fornuftig, ha et konkret formål og pass på at du ikke overvåker offentlige områder, naboer osv. Sistnevnte er det aller viktigste.
Du kan nemlig helt lovlig overvåke din egen eiendom, men kan ikke overvåke andre sin eller offentlig eiendom, eller steder hvor folk ikke forventer å bli overvåket.
Er det meldeplikt for kameraovervåkning?
Nei, i dag er det ingen meldeplikt til f.eks. Datatilsynet for kameraovervåkning. Det betyr at du som privatperson eller bedrift står relativt fritt til å sette opp overvåkningskameraer, innenfor visse rammer og forholdsregler.
Du har selv ansvaret for å overholde gjeldende regler, samt gjøre det kjent med reglene før du setter opp kameraovervåkning.
Hva har jeg lov til å overvåke?
Du har lov til å ha kameraovervåkning på privat eiendom. Her har du din fulle rett, såfremt kameraene ikke fanger opp naboer eller offentlig eiendom.
Igjen, bruk sunn fornuft – så kommer du langt.
Når det kommer til bedrifter er det mer komplisert, men la oss forsøke å gjøre det enkelt.
Formålet er stikkordet her.
En bedrift må ha et formål med overvåkningen, gjerne basert på et behov av kontroll eller oversikt som er kritisk viktig. På steder hvor folk ikke forventer at de skal bli overvåket er det ikke tillatt med kameraovervåkning. Vi snakker her garderober, prøverom, toaletter osv.
Andre steder hvor man faktisk kan forvente kameraovervåkning kan en bedrift lovlig overvåke, forutsatt korrekt skilting. Husk at å dokumentere formålet og hensikten opp mot eventuelle ulemper kameraovervåkningen vil medføre for andre er viktig.
Hva har jeg ikke lov til å overvåke?
Du har ikke lov til å overvåke offentlig eller andres sin eiendom.
På en enkel måte kan man si at du ikke kan overvåke områder der folk ikke forventer at de skal kunne bli overvåket. F.eks. naboens hage eller parkeringsplass, offentlige veier, parker, offentlige plasser o.l.
For bedrifter er steder som nevnt tidligere i guiden – dvs. områder hvor folk ikke forventer kameraovervåkning – slik som toaletter, garderober, prøverom osv. ikke tillatt.
Formålet med kameraovervåkningen
Kort fortalt bør du ha et formål med kameraovervåkningen.
Fordelene med å ha overvåkningskamera bør være større enn ulempene. Det kan derfor være lurt å være klar over hva de faktiske fordelene er sammenlignet med ulempene det også kan medføre.
For en bedrift er det derfor lurt å sette seg ned og utforme et dokument som beskriver formålet med videoovervåkningen, hva det skal brukes til og hvordan kameraopptakene skal behandles.
Kameraovervåkning med opptak
Det å kunne gjøre opptak fra ett eller flere kameraer er for mange noe av hensikten med videoovervåkning. Det er viktig å kunne dokumentere hendelser i etterkant, samt å følge med på aktivitet på egen eiendom privat eller for en bedrift.
Les vår guide om kameraovervåkning og lagringstid her
Når det kommer til kameraopptak og lagring snakker vi primært om videoovervåkning for næringsvirksomheter.
I en næringsvirksomhet med kameraovervåkning skal opptak slettes etter 7 dager. Enkelt og greit.
Er det derimot gjort opptak av en staffbar handling, eller noe som vil være av stor interesse for f.eks. politiet utvides «fristen» til 30 dager.
I Malvik kommune har det nettopp blitt åpning av en bru som har vært stengt i nesten 3 måneder pga. Hærverk.
I den sammenheng ble det skrevet følgende:
Videoovervåking
Vi vil ikke sette opp overvåkingskamera, folk kan føle seg overvåket når de er på tur.
Det som her er tilfelle er: brua er et viktig bindeledd på en tur rundt Stavsjøen i Malvik. Brua er bare en liten del av ca.4,5km. Pga av hærverk mener jeg at det må være lov å sette opp et overvåkningskamera for å unngå at hærverk skjer på nytt igjen. Hva sier dere om dette?
Hei Birgit
Vanskelig å skulle være bastante her, uten å sette seg mer inn i saken – eventuelt se fysisk hvordan det ser ut, synsvinkler osv. Hvis man skal følge reglene er det skal man ikke overvåke offentlig eiendom, eller steder der folk ikke kan forvente å bli overvåket. Unntaket er hvis nytten med ett eller flere overvåkningskameraer er større enn ulempene, og det er jo dette som er interessant for deres del. Hvis problemer med hærverk er såpass stort, og kameraovervåkning vil være til nytte kan det være innenfor med kameraovervåkning også her. Skilting vil uansett være veldig viktig her, slik at alle er klar over at området er kameraovervåket.
Mvh
Sikkerheten-selv
Hei. Er det lovlig å installere et overvåkingskamera over inngangsdøren til leiligheten min dersom innsynsvinkelen ikke dekker naboens dører? Ingen avtale med naboer.
Går alle kameraer som sender live under åvervåkning eller er det kun hvis det gjøres opptak?
Hei Sander:)
Litt usikker på hva du egentlig spør om her, men kan ta en kjapp gjennomgang..
Et overvåkningskamera er enkelt fortalt «alltid på», såfremt det er koblet til strøm (på en eller annen måte). Men det er kun når du åpner appen, pc-klient osv. og ser live video eller opptak du kan se video fra kameraet. Derimot kan du aktivere ulike former for deteksjon, slik at kameraet automatisk kan gjøre opptak basert på en eller annen hendelse. Måten et overvåkningskamera gjør dette på avhenger fra kamera til kamera, og hva slags deteksjonsteknologi det er utstyrt med.
Håper dette ga deg noe svar på det du lurte på. Ta gjerne kontakt med oss igjen hvis du skulle ha flere spørsmål!
Mvh, Sikkerheten-selv
Hva med kamera i sameiets garasjeanlegg?
Pga herverk på biler så lenge det settes opp skilt med at område er kameraovervåket. Det er et stort garasjeanlegg med flere etasjer.
Hei Dag
Først vil jeg anbefale deg å lese gjennom denne guiden: https://www.sikkerheten-selv.no/blogg/kameraovervakning/kameraovervakning-for-borettslag/
Når det gjelder kameraovervåkning i sameiets garasjeanlegg er dette svært relevant, og noe mange sameier ser seg nødt til å gjøre. Det vil ha en veldig preventiv effekt i forhold til hærverk, innbrudd osv.
Samtidig er det også en del hensyn man skal ta i forhold til personvern.
Vi tolker det slik at hvis dere i dag har eller har hatt utfordringer med hærverk har dere gode grunner til å sette opp kameraovervåkning. Vil anbefale at styret utarbeider et dokument hvor formålet med kameraovervåkningen tydelig kommer frem, samt hvem som vil ha ansvaret med å «drifte» løsningen. I dag finnes det systemer som automatisk kan slette opptak etter f.eks. 7 dager, noe som vil gjøre arbeidet med kameraovervåkningen enklere enn noen gang.
Et lokalt system, dvs. bestående av kameraer koblet til en opptakerboks/NVR med harddisk vil her være den beste løsningen.
Ta gjerne kontakt med oss hvis dere trenger mer informasjon og bistand.
Mvh, Sikkerheten-selv.no
Hei, jeg filmer hagen, men også får med på video en traffikert vei som er rett foran hagen og traffiken der. Har 2 katter som går over veien og hvis noe skulle skje med dem så vil jeg ha bevis på eventuell påkjørsel og anmelde dette. . Det er noen få som grisekjører i 30 sone og naboens katt ble påkjørt og drept uten at noen meldte seg. Ville en slik video kunne blitt brukt som bevis hvis noe skjer?
Du kan ikke filme en offentlig vei på denne måten, det er ikke lov. Du har lov til å overvåke din egen eiendom, men ikke offentlige veier, og for eksempel naboer.
Min nabo har satt opp kamera, som kan se inn i vår hage, og vår tomt og vår terrasse.
Ser at kamera oftest står retning vårt hus og hage.
Hvordan går man fram for å få dette fjernet? Anmelde?
Her kan det først være lurt å gå i dialog med din nabo for å kunne få se hva kameraet ser. Man har ikke lov til å overvåke annet enn sin egen eindom/tomt. Men det finnes derimot ulike former for «privacy mode» på overvåkningskameraer som gjør at man kan tegne et området kameraet ikke skal gjøre opptak/se live-visning fra. Det kan eksempelvis være dette som er gjort i dette tilfelle. Da vil det se ut som at kameraet tar opp din eiendom, men i realiteten er din tomt «sortet ut (fjernet», fra område kameraet gjør opptak/live-visning fra.
Neste steg kan eksempelvis være anmeldelse, ja. Eller å ta kontakt med datatilsynet for mer informasjon.